Trauma/Tension Release Excercises

TRE is een lichaamsgericht proces om op een natuurlijke manier spanning te ontladen. Het gaat om zowel het loslaten van dagelijkse stress als diepe, chronische spanning. Met bepaalde oefeningen help je je natuurlijke mechanisme weer te herinneren om deze spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn.

Wat is spanning?

Spanning (stress) wordt vaak als negatief bestempeld, terwijl spanning vaak noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan reflexen als vechten, vluchten of bevriezen. Ze vergroten onze overlevingskansen. Eenmaal in veiligheid is die overlevingsspanning niet meer nodig en kan losgelaten worden. Het lichaam keert dan weer terug in een ontspannen staat van zijn. In het dierenrijk is dat te zien bij bijvoorbeeld vogels die hun vleugels even flink uitschudden of honden en paarden die in hun flanken trillen.

 

Stress

Mensen hebben ook zo’n ontladingsmechanisme, maar herkennen het niet meer als zodanig. Trillen van spieren wordt als vreemd gezien of geassocieerd met het tonen van zwakte en/of angst; trillen van angst of woede, trillende benen van schrik of trillen na zware inspanning.

In plaats van het ontladen toe te laten, blijven we zo ongemerkt spanning met ons meedragen en zelfs opbouwen. Dit kan leiden tot chronische spanning, waarbij lichaam en geest in een staat van alertheid blijven. Soms kan dat tot trauma leiden.

 

Dr. David Berceli

TRE is een methode ontwikkeld door de Amerikaanse trauma-expert dr. David Berceli. Jarenlang was hij als hulpverlener actief in gebieden door oorlogen of natuurrampen getroffen. Hij ontdekte dat mensen lichamelijk hetzelfde reageren bij stress, maar anders omgaan met het verwerken ervan.

Kinderen die zich spontaan emotioneel uitten, waren veel eerder van hun stress af dan de volwassenen die zich schrap zetten of inhielden.

Hoewel TRE van origine ontwikkeld is als traumatherapie om trauma te doorstaan en te verwerken, is het in de laatste 20 à 25 jaar ook effectief bewezen voor iedereen met chronische stress en spanning die meer welzijn zoekt in zijn leven.

 

TRE is effectief gebleken bij:
 • Het verhelpen van burn-out verschijnselen, overmatige vermoeidheid
 • verminderen van rug-, nek- en schouderklachten en verlichting van migraine.
 • het krijgen van meer (nacht)rust, beter slapen
 • meer veerkracht
 • verlagen van (werk)stress, minder opwinding en conflicten (ook relationeel)
 • het losmaken en bevrijden van beklemmende emoties en gebeurtenissen
 • reduceren en verhelpen van angsten en fobiën
 • ontspannen van de bekkenbodem
 • vergroten van het libido
 • vergroten van een onbevangen houding
 • verminderde symptomen van PTSS (posttraumatisch stressstoornis)
 • gemakkelijker ademhalen
 • Minder zorg en paniek
 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Minder vastgehouden spanning in het lichaam waardoor een vrijer gevoel
 • Vermindering van symptomen vanuit (plaatsvervangend) trauma
 • Minder emotioneel
 • Verminderde angst rondom serieuze ziektes
 • Verlichting van chronische aandoeningen

 

De methode

De methode bestaat uit een serie fysieke oefeningen die het ontladingsmechanisme aanzet. Het spontane trillen dat daardoor ontstaat, geeft een uitweg aan vastgehouden spanning waardoor het lichaam langzaam terugkeert naar een kalme staat van zijn.

Hoewel het trillen spontaan ontstaat, is het op ieder gewenst moment te stoppen. Met TRE leer je het ontladingsproces zelf te reguleren.

Voor een complete indruk, bezoek www.tre-nederland.nl eens. Hier staat alles over de methodiek beschreven!

 

“De kracht van deze methode is dat het je leert op een natuurlijke manier spanning te ontladen. Het wordt dus ook als heel natuurlijk ervaren. Je leert niets nieuws maar krijgt weer toegang tot iets wat al in je zat. Omdat het een lichaamsgerichte methode is, doen achterliggende oorzaken van stress er niet toe. Dus geen praattherapie maar fysiek aan de slag. Het eventuele ‘verhaal’ blijft vaak buiten beschouwing.”

 

Het is mogelijk TRE in één op één sessies of in een groep van 8 personen (workshops) te volgen.

 

Aanmelden

Als je nog vragen hebt of graag een afspraak wilt maken, dan kun je via het contactformulier hiernaast een bericht sturen. Ook kun je op werkdagen telefonisch contact opnemen. Krijg je de voicemail? Spreek dan een bericht in en dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug.

Contactgegevens

Je kunt contact met mij opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bespreken jouw wensen en klachten en wat je van de sessies of training verwacht. Ik vertel wat ik voor jou kan betekenen en wat de sessies zouden kunnen bijdragen.

Werkende op verschillende locaties te Leusden en Amersfoort.

 

info@sterkinjebasis.nl
06 – 33 18 27 54

Contactformulier

Als je nog vragen hebt of graag een afspraak wilt maken, dan kun je via het contactformulier hiernaast een bericht sturen. Ook kun je op werkdagen telefonisch contact opnemen. Krijg je de voicemail? Spreek dan een bericht in en dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug.